Kootwijkerbroekse vlag

Steun de Puurveense molen!

De vlag van Kootwijkerbroek

Met de officiële opening van de nieuwe Puurveense molen in september 2016 werd er ook nog wat anders onthuld. Ja, dit was de Kootwijkerbroekse vlag! Het initiatief om voor Kootwijkerbroek een eigen vlag te lanceren kwam uit de gezamenlijke koker van Plaatselijk belang Kootwijkerbroek en de OVK – de plaatselijke ondernemersvereniging. Zij hebben eerder dat jaar de inwoners van Kootwijkerbroek opgeroepen om met ideeën/ontwerpen te komen en daar werd zeer goed gehoor aan gegeven. 

Samen kom je verder!

Arjan van ‘t Goor en Rianne van Lagen waren twee van de Kootwijkerbroekers die gehoor gaven aan de oproep om een ontwerp in te sturen. Hun inzendingen werden door de vakkundige jury als beste beoordeeld, maar een keuze was niet goed te maken. Er werd zodoende besloten om hun ideeën te combineren en zie daar; een prachtig ontwerp voor de vlag van Kootwijkerbroek was geboren! 

De gedachte achter het ontwerp.

Zoals eerder aangegeven is het uiteindelijke ontwerp voor de vlag van Kootwijkerbroek tot stand gekomen door verschillende ideeën te combineren. Benieuwd naar de gedachte achter de vlag? Het staat in onderstaand kader.

 

 

De gedachte achter het ontwerp van de Kootwijkerbroekse vlag:

  • Het blauw staat voor lucht en wind voor de molen 
  • Het groen staat voor het land. Van oorsprong werd in Kootwijkerbroek de kost verdiend met de wind en op het land.
  • De golvende lijn verwijst naar het moerasgebied van Kootwijk, dat Kootwijkerbroek van oudsher was.
  • De witte streep met de witte cirkel vormt ook een vogel, het symbool van vrijheid en verantwoordelijkheid. De kop steekt actief naar voren en de vleugels zijn wijd uitgestrekt, zoals Kootwijkerbroek altijd actief in beweging is.
  • De wieken duiden niet alleen op de Puurveense Molen maar ook op de stralen van de zon en staan in hun viertal voor de boeren, burgers, buitenlui en bedrijven.

Wanneer mag ik de Kootwijkerbroekse vlag uithangen?

Er is voor de vlag van Kootwijkerbroek een heus vlagprotocol !

Er is voor de vlag van Kootwijkerbroek ook een vlaginstructie. De vlag mag het hele jaar door worden uitgehangen. Inwoners en bedrijven worden echter opgeroepen om hem vooral op zaterdag, wanneer de molen geopend is, uit te hangen. 

Koop een vlag en u steunt de molen!

Bij de onthulling van de vlag is afgesproken dat de Puurveense Molen het exclusieve recht verkrijgt voor de verkoop van de vlag en dat de opbrengsten ook ten goede van de Puurveense molen komen.

Dus wilt u (als Kootwijkerbroeker) een vlag kopen, dan koopt u niet alleen een schitterende vlag, maar u steunt daarmee ook direct de Puurveense Molen.

U kunt de vlag bestellen via het onderstaande formulier of u kunt hem in de molen kopen wanneer deze open is.