KOOTWIJKERBROEK – Voor herbouw van de Puurveense molen in Kootwijkerbroek heeft de provincie Gelderland naar eigen zeggen een bedrag van maximaal 500.000 euro toegezegd, al moet een definitief plan nog beoordeeld worden.

Door Wouter van Dijk
,,Dat is voor ons geweldig nieuws, herbouw van een beeldbepalend bouwwerk komt een flinke stap dichterbij.” Dat zegt penningmeester Jan van den Brink van Stichting Puurveense Molen, die zich al jaren hard maakt voor terugkeer van de molen op de oorspronkelijke locatie aan de Walhuisweg/Puurveenseweg. De totale kosten voor het project zijn eerder geraamd op 800.000 euro. De provinciale bijdrage van een half miljoen is volgens Van den Brink telefonisch inmiddels toegezegd, al wacht Van den Brink nog op een officieel bericht, met bijbehorende voorwaarden voor deze bijdrage.

Een woordvoerder van de provincie Gelderland bevestigt dit. ,,De stichting heeft in oktober een subsidie-aanvraag ingediend. Dat plan beoordelen wij positief, al is één van de voorwaarden dat het bouwwerk vóór eind 2015 gerealiseerd moet zijn.” Of dat realistisch is, moet nog blijken. Het subsidiebedrag zou niet uit het potje voor ‘erfgoed’ komen, het gaat volgens de provincie om een ‘robuuste investeringsimpuls’, een plan dat werkgelegenheid oplevert. De provinciewoordvoerder: ,,We verwachten half januari een definitief concreet plan van de stichting. Dat plan moet officieel nog opnieuw beoordeeld worden.”
Naar aanleiding van de eerste plannen die de stichting indiende, vroeg de provincie om een tweede bestemming voor de molen, naast het malen van koren. ,,Daarvoor hebben wij nu in het plan de doelstelling ‘educatie over windenergie’ opgenomen”, zegt Van den Brink. ,,Minstens twee verdiepingen moeten daarmee beschikbaar zijn voor educatieve doeleinden over windmolens. Die directe link met de molen is voor ons interessant. We hadden bijvoorbeeld ook een restaurant kunnen bedenken, maar dat vinden we een stuk minder logisch.”

Afgelopen zomer maakte deze krant melding van een nieuw plan voor de molen, waarbij de financiële ondersteuning zou komen uit een woningbouwplan voor ruim veertig nieuwe (starters)woningen bij de molen, een initiatief van een plaatselijke ondernemer. Over dat plan zijn de onderhandelingen nog niet afgerond, zegt Van den Brink. ,,Met de ondernemer moeten we nog overleggen, evenals met de gemeente Barneveld, waar het gaat om bestemmingsplan en vergunningen. Concreet samengevat: we zijn heel blij met de toezegging van de provincie en moeten nu hard aan het werk om het plan te concretiseren. We verwachten daarover in januari meer duidelijkheid te kunnen geven.”

De oorspronkelijke Puurveense molen werd in 1857 gebouwd en brandde in 1964 als gevolg van kortsluiting af. In 1992 wist de stichting een 19e-eeuwse beltmolen uit Winterswijk aan te kopen. Deze molen ‘De Vrees’ ligt al jaren in onderdelen opgeslagen in een loods, in afwachting op een nieuwe toekomst als Puurveense molen. Na herbouw krijgt de molen direct de status rijksmonument. Herbouw van de molen geeft Kootwijkerbroek een deel van zijn vroegere culturele identiteit terug, is de gedachte.