KOOTWIJKERBROEK – De herbouw van de Puurveense Molen in Kootwijkerbroek kan van start gaan. Gemeente Barneveld en een bezwaarmaker hebben naar eigen zeggen een overeenkomst kunnen tekenen. Stichting De Puurvense Molen reageert zeer tevreden.

Bron: Barneveldse Krant, door Wouter van Dijk

De Barneveldse gemeenteraad ging eind september al akkoord met de herbouw van de molen op de locatie Puurveenseweg/Walhuisweg, maar een agrariër in de directe omgeving, varkenshouder Jan Dekker, tekende bezwaar aan bij de Raad van State, met name vanwege onzekerheid over de toekomst van zijn bedrijf.

Nu deze bezwaarmaker zijn ‘voorlopige voorziening’ heeft ingetrokken, staat niets de herbouw meer in de weg. ,,We hebben erg naar dit moment uitgekeken”, aldus het college van burgemeester en wethouders, dat naar eigen zeggen de afgelopen periode diverse gesprekken voerde met de bezwaarmaker om overeenstemming te bereiken over de toekomst van zijn bedrijf en de voorwaarden daarbij.

Dat laatste leidde afgelopen weekend tot een akkoord, vlak voordat de zaak vandaag zou dienen bij de Raad van State. Dekker bevestigt dat. ,,Op het laatste nippertje hebben we overeenstemming bereikt en is het plan voor de molen gered. Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan.”

Concreet wil hij niet veel uitwijden over de afspraken die nu gemaakt zijn. ,,Het belangrijkste is dat ik nu als volwaardige partij mee mag doen in toekomstige woningbouwontwikkeling op mijn deel van het terrein bij de molen. Daarnaast is afgesproken dat ik op termijn, vóór 2018, verhuis naar een nieuwe locatie aan de Esvelderweg.” Over die laatste plek was enkele jaren geleden al een overeenkomst getekend, waarna een verschil van mening ontstond met langlopende procedures tot gevolg.

Wat betreft de toezeggingen richting Dekker gaf wethouder Aart de Kruijf eerder tijdens een commissievergadering aan voorzichtigheid te betrachten om te voorkomen ‘in de sfeer terecht te komen van chantabel te zijn’, zo meldde deze krant eerder.
,,Als straks een plan ingediend wordt voor woningbouw op de plek bij de molen, gelden daarvoor de reguliere procedures”, licht gemeentewoordvoerder Bertil Rebel toe. ,,Dekker deelt daarbinnen mee als volwaardig partner, maar krijgt geen uitzonderingspositie.” Hoeveel woningen er precies bij de molen komen, is nu nog niet bekend.

Stichting De Puurveense Molen, die de herbouw mogelijk wil maken, reageert in eerste reactie ,,zeer tevreden” met de uitkomst van het overleg tussen gemeente en bezwaarmaker. ,,Nu kunnen we verdere stappen zetten”, zegt penningmeester Jan van de Brink.

Voor de bouw van de molen is snelheid vereist, gezien de toegezegde subsidie van bijna een half miljoen euro van de provincie Gelderland. Dat geld wordt alleen beschikbaar gesteld als de molen er eind volgend jaar staat. Uitstel is voor de provincie geen optie, meldde de wethouder eerder. Van de Brink: ,,Onze inschatting nu is dat het wel op tijd gaat lukken.” De plek waar de stellingmolen, met daarnaast een nieuw parkeerterrein, gebouwd gaat worden ligt precies tegenover de plek waar de vroegere Puurveense Molen in 1964 afbrandde. De totale bouwkosten zijn geraamd op 920.000 euro.

 

Bron: Barneveldse Krant, door Wouter van Dijk